fbpx

Wist jij dat kennis van het brein helpt jezelf te ontwikkelen, initiatiefrijker en creatiever te zijn? Over de werking van het brein is heel veel bekend, maar ook nog veel onduidelijk. Datgene wat ervan bekend is delen wij graag met onze toppers door middel van breintrainingen. Wist je bijvoorbeeld dat je het beste leert wanneer de volgende zes breinprincipes worden gehanteerd?

  • Emotie
  • Creatie
  • Zintuiglijk rijk
  • Focus
  • Herhaling
  • Voortbouwen

Voordat bovenstaande principes worden toegelicht, helpt het om de werking van het brein te begrijpen.

Weet jij hoe jouw brein werkt?

De werking van het brein is ontzettend interessant en inzicht in hoe het brein werkt maakt je een stuk effectiever. Daarnaast werkt kennis van je brein heel inspirerend. Onze medewerkers krijgen naast producttrainingen en salestrainingen sinds een jaar succesvolle breintrainingen. De keuze om dit principe toe te passen komt niet uit de lucht vallen. Niet alleen is kennis van het brein interessant voor professionals, CEO’s, managers en coaches, maar ook voor onze eigen teamcaptains en sales coaches. Kennis van het brein stimuleert namelijk initiatief, creativiteit, luisteren met aandacht en activeert het leerproces.

Van onderzoek naar praktijk

Er vindt veel onderzoek plaats over hoe het leerproces – het proces van verandering – in de hersenen beïnvloed kan worden. Hoewel er nog vrij veel onduidelijk is, is er ook steeds meer bekend over deze vorm van beïnvloeding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de wijze waarin een docent les geeft, De houding van de docent in de omgang met leerlingen en de manier waarop leerlingen worden gestimuleerd in het leren. Deze factoren zijn ontzettend van belang bij het leerproces en dus bij veranderprocessen in de hersenen. Het gaat hierbij om de zogenaamde breinprincipes. Hoe beter deze principes worden toegepast, hoe gemakkelijker men leert.

“Herhalen is één van de belangrijkste manieren om te leren kennis en ervaring op te slaan.”

De 6 breinprincipes

Jezelf ontwikkelen en het leren van nieuwe dingen doe je het beste wanneer alle breinprincipes worden gehanteerd.

Focusmaakbare brein

Alles wat aandacht krijgt, groeit. Daarnaast wordt iets wat meer aandacht krijgt makkelijker onthouden. Actieve aandacht is ontzettend belangrijk, als ergens geen aandacht voor is dan is de kans dat het wordt onthouden heel klein.

Herhalen

Een van de belangrijkste manieren om te leren en kennis en ervaring op te slaan is herhaling. Door een onderwerp voor een langere tijd onder de aandacht te brengen wordt het makkelijker onthouden. Door iets veel te herhalen op diverse manieren ontstaat er duurzame kennis.

Emotie

Gevoelens zijn bewust, maar emoties zijn onbewust. Beide hebben een directe invloed op lichamelijke activiteiten. Wanneer je boos bent dan versnelt je hartslag. Bij nieuwsgierigheid krijg je vaak een lekker gevoel wat veroorzaakt wordt door Dopamine. Door elkaar te belonen maar ook nieuwe dingen te ontdekken wordt beroep gedaan op je emoties.

Zintuiglijk rijk

Een bekend fenomeen, je luistert muziek en ineens ben je in gedachten verzonken. Ervaringen die zintuiglijk zijn of waar meer zintuigen bij betrokken zijn, zijn intenser en worden daardoor beter onthouden. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van horen, zien en voelen. Door deze te combineren wordt het leren gemakkelijker.

Creatie

Wanneer er zelf betekenis en waarde wordt gecreëerd of toegevoegd, in plaats van het uitsluitend ontvangen van informatie zijn we ontvankelijker deze als waarheid aan te nemen. De praktijk blijft de beste leerschool. Zelf aan de slag dus! Daarmee zorg je er namelijk voor dat alles wat je geleerd hebt echt blijft hangen.

Voortbouwen

Het laatste breinprincipe is voortbouwen. Wanneer er nieuwe zaken geleerd worden, zal hier het meest effectief beroep op worden gedaan wanneer die zaken aansluiten bij datgene dat we al kunnen en weten. Een voorbeeld hiervan zie je terug in het geitenpad. De hersenen associëren namelijk voortdurend datgene dat al is opgeslagen met dat gene dat er nieuw bij komt.

Benieuwd naar hoe je breinkennis kan toepassen in het dagelijks leven? Onze trainer Ilja Steenhorst leert je graag alle ins en outs over het brein.

Camiel

Author Camiel

...

More posts by Camiel